Etiska riktlinjer för personlig assistans

Medlemsverksamheter inom personlig assistans hos Fremia är värdegrundsstyrda. Fremias etiska riktlinjer är avsedda att verka i linje med FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning och att främja assistansreformens långsiktighet.
Medlem i Fremia förutsätts följa lagar, förordningar, föreskrifter och allmänna råd. De etiska riktlinjerna utgör ett komplement till dessa.
Att följa de etiska riktlinjerna är en förutsättning för medlemskapet i Fremia. Medlem ska i och med antagandet av de etiska riktlinjerna följa dessa och kunna förklara eventuella avvikelser.
Värdegrundsstyrd assistans
Relationen till assistansanvändaren
Medlem ska arbeta aktivt för att möjliggöra assistansanvändarens självbestämmande och säkerställa den enskildes integritet i assistansen. Så ska ske exempelvis vid rekrytering, arbetsledning och fördelning av assistansersättning. Assistansanvändarens självbestämmande och integritet ska vara utgångspunkten för kvalitets- och uppföljningssystem samt för de personliga assistenternas förståelse för uppdragsgivarperspektivet.
Barns rättigheter ska säkerställas beträffande relevant och anpassad information samt möjligheten för barn att föra fram sina åsikter. Detta ska ske i samarbete med barnets vårdnadshavare.
Särskild hänsyn ska även tas till unga vuxnas behov av utveckling och möjlighet att växa upp till självbestämmande individer, eventuellt med hjälp av förordnat beslutsstöd.
Det skriftliga avtalet mellan anordnare och assistansanvändaren ska definiera uppdraget samt tydligt reglera respektive parts rättigheter respektive skyldigheter. Avtalet ska inte ha bindningstid och uppsägningstidens längd bör vara kortast möjlig med hänsyn tagen till att anordnaren, utifrån god arbetsgivar- och anordnarsed, kan avsluta uppdraget.
Det ska vara tydligt för assistansanvändaren hur assistansersättningen fördelas och kan användas samt på vilket sätt användningen av timmar och ersättning återredovisas och kan utgöra beslutsunderlag.
Assistansanordnaren ska garantera en ansvarsfull hantering av avtal, avslut och övergång till ny assistansanordnare. I kontakt med potentiella kunder ska anordnaren agera respektfullt.
Relationen till arbetstagarna
Medlem ska följa arbetsrättsliga regelverk, förordningar, föreskrifter och kollektivsavtalsenliga anställnings- och arbetsvillkor, med bibehållen målsättning att värna självbestämmande och integritet för assistansanvändaren.
Medlem ska arbeta aktivt för att säkerställa att de anställda har kunskap om och förståelse för den lagstiftning, de regelverk och de avtal som direkt berör dem.
Medlem ska verka för en konstruktiv samverkan med fackliga avtalsparter.
Medlem ska värna yrkesrollen personlig assistent och verka för utvecklad status för yrket.
Medlem ska även i övrigt tillämpa god arbetsgivarsed.
Relationen till myndigheter och samhälle
För alla som är på olika sätt är involverade i den personliga assistansen är det viktigt att reformen har ett stort förtroende i hela samhället. Medlem i Fremia har därför ett ansvar att i sin verksamhet agera på ett sätt som upprätthåller detta förtroende. Detta handlar bland annat om att bedriva en långsiktigt hållbar verksamhet, en ansvarsfull användning av assistansersättningen inklusive sanningsenlig redovisning av utförd personlig assistans, att motverka mutor och korruption samt en öppenhet för att bli granskad och jämförd.
Medlem i Fremia ska därutöver verka för en konstruktiv relation med myndigheter och politik.